Preparaty Płynne
Opis:
Skuteczny preparat przedłużający trwałość wyrobów mięsnych, drobiowych i rybnych.
Sugerowana dawka 0,75% w wyrobie gotowym.
Wędzonki
Zalecana dawka 0,75% w gotowej wędzonce.
Wzór na poziom dodatku preparatu e(Lm)inate LAD w wędzonkach.
Dodatek e(Lm)inate LAD do solanek = (100%+A)*(100%-B)/(A*133,3%)
A – zakładany poziom nastrzyku (%)
B – zakładany poziom ubytków w obróbce termicznej
Zalecana ilość dodatku preparatu e(Lm)inate LAD na 100 litrów solanki
Poziom nastrzyku |
40% |
50% |
60% |
70% |
80% |
100% |
Dodatek e(Lm)inate LAD (kg) na 100 litrów |
2,31 |
1,98 |
1,76 |
1,61 |
1,49 |
1,32 |
Wędliny
Zalecany dodatek preparatu w ilości 0,7 % na farsz
Emulsja skórkowa
Dodatek preparatu e(Lm)inate LAD w ilości 0,75 % na masę emulsji wpływa na przedłużenie trwałości produktów z jej użyciem.
Mięso produkcyjne
Zalecany dodatek 0,75 % na masę mięsa wpływa na trwałość mikrobiologiczną surowca mięsnego i trwałość gotowych produktów nawet przy braku zachowania łańcucha chłodniczego.
Dawkowanie: